Omega-3 adalah nama yang diberikan kepada rantaian asid lemak politak-tepu yang panjang (yang mempuyai banyak ikatan). Asid lemak mempunyai minyak-minyak penting yg diperlukan untuk menjamin kesihatan kerana tubuh kita tidak dapat menghasilkannya sendiri. Malah, ia juga boleh mengakibatkan kegagalan untuk berkembang, melainkan asid lemak ini hadir di dalam makanan yang diambil. Asid lemak boleh ditemui di dalam ikan. Kajian nutrisi telah membuktikan bahawa minyak ikan amat kaya denagn asid lemak Omega-3, asid lemak inilah yang melindungi ikan-ikan laut dalam kerana ia mempunyai takat beku yang rendah dan membantu memanaskan ikan ketika berada di lautan yang paling sejuk. Ikan-ikan semestinya mati kebekuan sekiranya ketiadaan lapisan lemak ini.
Apakah kepentingan minyak ikan Omega?
Asid lemak Omega-3 adalah asid lemak yang penting. Tubuh kita tidak dapat menghasilkannya dan kita boleh maut sekiranya tubuh tidak menerima Omega-3 untuk jangkamasa yang lama. Walaupun sebelum kita dilahirkan, kita telah menerimanya melalui tali pusat di dalam rahim. Sehinggalah beberapa bulan seterusnya kita terus menerima asid lemak ini melalui susu ibu.
Omega 3 sangat penting semasa hamil untuk perkembangan sistem saraf otak
dan awal penglihatan bayi. Kajian menunjukkan bahawa ibu mengandung
didapati kesusutan omega 3 dalam badan jika pengambilan omega 3 yang
kurang dalam pemakanan akibat janin menggunakan omega 3 untuk
perkembangan sistem saraf otak. Omega 3 juga digunakan selepas bersalin
untuk membuat susu ibu yang penting untuk perkembangan bayi. Kajian
telah mengesahkan bahawa pengambilan tambahan EPA dan DHA kepada diet
seorang ibu hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan
penglihatan dan kognitif bayi. Kajian juga telah menunjukkan bahawa
penggunaan omega 3 yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko alergi di
kalangan bayi.
Asid lemak Omega 3 mempunyai kesan positif ke atas kehamilan.
Peningkatan pengambilan EPA dan DHA boleh mencegah kelahiran pramatang,
mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran
bayi. Kekurangan pengambilan omega 3 juga meningkatkan risiko
kemurungan ibu mengandung. Ini dapat menjelaskan mengapa gangguan emosi
selepas lahir mungkin menjadi lebih buruk dan mula lebih awal untuk
kehamilan berikutnya.
Walau bagaimanapun, 3 minggu sebelum tarikh EDD seeloknya berhenti mengambil Omega Guard Shaklee ni kerana ia mencairkan darah. Dan selepas bersalin yakni semasa berpantang bolehlah sambung kembali. Jimat! Jimat! Boleh diguna sebelum dan selepas bersalin kan? Hehehe...
Sehari 1 kapsul mencukupi untuk ibu yang hamil trimester 2 dan 3 |
Walau bagaimanapun, 3 minggu sebelum tarikh EDD seeloknya berhenti mengambil Omega Guard Shaklee ni kerana ia mencairkan darah. Dan selepas bersalin yakni semasa berpantang bolehlah sambung kembali. Jimat! Jimat! Boleh diguna sebelum dan selepas bersalin kan? Hehehe...
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Berminat atau ingin tahu lebih lanjut?
~Email ke mfaizura@gmail.com
~SMS | Whatsapp ke 019.875.9547
~COD untuk Kuching sahaja
No comments :
Post a Comment